Monday, 23 March 2015

BETUL KE ESP SHAKLEE BOLEH MENYEBABKAN KANSER?!!Assalammualaikum semua. Linda rasa ramai lagi yang tidak tahu soya ini ada dua jenis iaitu soya NON-GMO dan GMO. Kali nak cerita tentang perbezaan soya NON-GMO dan soyaGMO.


Non-gmo adalah organisma haiwan atau tumbuhan yang tidak diubah kandungan genetiknya. Gmo adalah organisma haiwan atau tumbuhan yang telah diubah kandungan genetiknya. Soya gmo adalah soya yang telah diubah genetiknya oleh manusia. Pada tahun 1999 satu kajian mendapat bahawa soya dapat mengurangkan risiko penyakit yang berkaitan jantung. Sejak dari itu permintaan soya amat meningkat. Permintaan soya amat tinggi sehingga bekalan soya tidak mencukupi. Disebabkan itu la manusia mengubah kandungan genetik soya untuk soya tumbuh atau matang dengan lebih cepat.

Sebanyak 96% soya didunia adalah soya GMO. Boleh dikatakan soya yang anda amik seharian adalah soya GMO melainkan anda mengambil soya yang bertanda soya organic atau soya NON-GMO.

Tahu tak kajian terhadap pemberian makanan GMO ini kepada haiwan yang mengambil makanan berciri GMO ini akan mengalami:

1) ketumbuhan sel yang berpotensi pra kanser.

2) Kerosakkan sistem imunisasi

3) Kebarangkalian mempegaruhi hati,otak dan testikal yang lebih kecil.

4) hati melalui proses kemerosotan separa atau kepadatan meningkat.

5) Kadar kematian yang tinggi.

Soya memang amat bagus untuk kesihatan kita. Di negara jepun breast cancer amat kurang sebab warga jepun mengamalkkan pemakanan tauhu dari sumber kacang soya organic.

Kebiasaannya product soya akan diproses menggunakan alkohol yang bukan sahaja memusnahkan kandungan isoflavene yang bermanfaat pada kesihatan kita malah boleh menyebabkan pencemaran dari bahan-bahan kimia yang digunakan.Tetapi tidak ESP shaklee ye. Kacang soya dibasuh menggunakan air supaya kandungan isoflavanes dan daidzin didalamnya yang penting untuk kesihatan terpelihara. Isoflavanes adalah antara komponen penting dalam pencegahan kanser.

Kesimpulannya kacang soya memang bagus untuk kesihatan kita. Tetapi kita perlu bijak untuk memilih soya yg organic atau soya NON-GMO untuk kesihatan yang lebih baik.

Jadi lah pengguna yang bijak.


Lot of love
Linda
0182620512


No comments:

Post a Comment