Thursday, 6 July 2017

Antara false contraction dan true contraction

Ada kes ibu keliru dengan labour palsu dan benar. Kat sini misi cuba terangkan secara ringkas dan bagi senang faham.

False labour atau istilah lain yang biasa disebut adalah "braxton hicks" ni sakit yang datang kejap-kejap je. Biasa dalam sehari lebih kurang sekali atau 3 kali saja. Kekerapan sakit bukan 5 minit sekali.

Abdomen ibu akan menegang, mengeras untuk tempoh yang paling lama pun anggaran masa 20 minit. Lepas tu sakit akan hilang. Dan kalau berulang pun lepas tempoh sejam kemudian atau lebih.

True labour pula adalah kontraksi uterus yang tetap, berirama, konsisten dan kekerapan yang berulang kali dalam tempoh setengah jam yang pertama.

Istilah berirama ni bukan lagu ya  😄😄. Kontraksi yang datang akan jadi tetap dan berulang ulang. Ada kes ibu turun darah dan air serentak dengan kontraksi.

Abdomen ibu akan menegang dan mengeras secara konsisten dari bahagian ari-ari /pubis atau juga sakit bermula dari pinggang bawa ke bahagian abdomen ibu.

Sebagai contoh, ibu mula sakit kontraksi bermula jam 6 pagi. Setengah jam yang pertama bermula jam 6 pagi hingga 6.30 pagi ibu pantau berapa lama kontraksi dirasai. Jika dalam tempoh setengah jam tu sakit datang setiap 5 min ke 10 min sekali hingga habis masa setengah jam yang pertama, itu lah tanda nya ibu berada dalam keadaan true labour.
Maksud di sini dalam tempoh 30 minit ibu rasa kontraksi lebih dari 2 hingga 3 kali. Ibu boleh terus ke hospital untuk pemeriksaan.

Tambahan kalau dah turun air ,lendir bercampur darah,walaupun ibu tak sakit tetap perlu pergi hospital ya.

Harapnya ibu dapat faham sedikit sebanyak tentang kontraksi uterus yang benar dan palsu ni ya.

Anak lelaki linda memang merasa false contraction ni. tu yang duduk 2 ke 3 hari kt hospital.. doktor takot nk bg balik sbb takot ape2 jadi kat rumah.

sakit contraction hanye terjadi 20 minit sekali rehat kejap dalam sejam lebih..

Jadi preggy kali ni kene alert tentang sakit contraction ni.. tak nak tertipu dah.. huhuhu

So mummy,ibu,mama,umi alert ye tentang sakit contraction ni.

(kredit to misimunyalkurma)

No comments:

Post a Comment